Suomi on sellainen paikka, josta erityisen vilkkaan mielikuvituksen omaava lapsi voi haaveilla, lentävät porot, oikea joulupukki ja paljon lunta.

Se on äärimmäisyyksien paikka – pimeyden ja valon, katkeran kylmän ja käsittämättömän erämaan paikka. Ja se on taatusti siellä ylhäällä pohjoismaisten unelmiesi kohteiden kanssa, olitpa sitten ryntämässä jäätyneiden metsien halki huskyn vetämällä reellä revontulien välkkyessä pään yläpuolella Lapissa tai kiemurtelemassa takapihalla kesämökissä rauhallisen järven rannalla kesän kuolemattomassa valossa.

Jos pidät saunoista, hiljaisuudesta ja luonnosta, sopeudut siihen. Nämä asiat auttavat sinua matkan suunnittelussa ja valmistelussa sekä pysyä turvassa ja terveenä Suomessa.

Suunnittele matkaasi Suomeen

Harkitse saapumista Helsingin ulkopuolelle

Helsinki on maan pääportti, mutta jos tulet Suomeen kaupunkien ulkopuoliseen seikkailuun, kannattaa harkita lentämistä alueelliselle lentoasemalle, kuten Rovaniemelle (portti Lappiin ja Joulupukin pääkonttoriin) tai Tampereelle (portti järville). Kun olet Suomessa, julkinen liikenne on varsin hyvää ja tehokasta, sillä junat ja bussit yhdistävät suuria kaupunkeja. Mutta jos olet matkalla erämaahan, kannattaa vuokrata auto, sillä välimatkat ovat pitkiä. Pakkaa matkaa varten juomat ja välipalat, sillä palveluiden välillä on vähän väliä.

Pohjoiseen Lappiin pyyhkäisevät tiet ovat usein tyhjiä, mutta talvella kannattaa varoa poroja (Porokello-sovellus varoittaa riskialttiista poroonnettomuusalueista) ja jäätä.

Kesät ovat ikiaikaisia nautintoja varten; talvet ovat juhlan taikuutta varten
Suomi on liian iso yhdelle suupalalle, joten suunnittele huolella ja vastusta kiusausta pakata kaikki yhdelle matkalle.

Kesä, sanotko? Suomalaiset olisivat samaa mieltä: pitkien, pimeiden ja lumisten talvien jälkeen he ottavat vastaan kesän kevyempiä päiviä aidolla biologisella kiireellä. Kesä-elokuu on loistavaa aikaa retkeilyyn ja retkeilyyn erämaa-alueilla, kuten Pohjois-Lapissa, napapiirin yläpuolella sijaitsevan Urho Kekkosen kansallispuiston porotuntureilla. On myös hyvä aika hypätä kajakille meloamaan Järvimaata (niitä on 188 000) heiluttaen hylkeille ajautuessasi yhdestä upeasta saarenpilkusta toiseen Itämeren Ahvenanmaalla.

Kesä on sitä, kun suomalaiset kiipeilevät pois maailmasta ja takaisin luontoon keskellä ei-minhoittua mökkeihin, joista osa on täysin poissa sähköverkosta. Päivät kuluvat ilahduttavan alkeellisilla tavoilla: marjoja etsimässä, jääkylmissä järvissä uiessa, saunoissa rentoutuen ja öitä tähtien katoksen alla. Huipentuma on Juhannus eli juhannus kesäkuun lopulla, jolloin perheet kokoontuvat piknikille ja tanssimaan nuotion ympärillä.

Syyskuu on Lapissa rauhallinen ja loistokas, metsät muuttuvat kullaksi ja karmiininpunaisiksi ja porot alkavat kiertyä. Kun lumi saapuu lokakuussa, maan päälle laskeutuu hiljaisuus ja monet nähtävyydet ja hotellit sulkeutuvat. Mutta talvi tuo juhlava kimallus ja vierailut joulupukin luo arktiseen pohjoiseen. Kun päivät lyhenevät, voit nauttia täysillä Narnia-efektistä: koiravaljakkoajelua, moottorikelkkailua, hiihtoa ja yöpymistä jäähotelleissa. Onnea Lapissa ja näet revontulien tulevan pelaamaan (tilastollisesti loka-, marras- ja maaliskuu ovat parhaita).

Pidä kustannukset kurissa syömällä torilla ja telttailemalla

Suomi ei ole halpa, mutta on olemassa tapoja leikata kustannuksia ja säästää muutaman euron. Tee lounaasta päivän pääateria, sillä monet ravintolat ja kahvilat tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen all-you-can-eat lounasbuffetta, joka sisältää keittoja, salaatteja ja päivän erikoisuuksia. Useimmissa suurissa kaupungeissa on myös kauppahalli, josta voi napata piknikkiinnikkeet (leivät, juustot, delituotteet, savustettu kala) ja laiduntamaan jossain välipaloja myyvässä kojussa tai kahvilassa.

Telttailu on edullinen tapa matkustaa. Useimmat leirintäalueet ovat erinomaisia, ja niissä on vuokrattavia mökkejä ja runsaasti tilaa teltan pystyttämiseen – mutta ne ovat yleensä avoinna vain kesäkuusta elokuuhun. Jos olet valmis luopumaan lämpimästä suihkusta, voit villileirillä jokamiehenoikeuden ansiosta – loistava (jos seikkailunhaluinen) vaihtoehto maassa, jossa on 41 kansallispuistoa ja lähes loputtomasti luontoa.

Etiketti Suomessa: kuinka sopeutua paikallisten joukkoon

Pidä asiat rentona

Jopa Helsingin ydinkeskustassa voi vain todeta, että suomalaiset kaipaavat ulkoilun tilaa ja lohtua, laskevat minuutteja ja tunteja, ennen kuin he voivat antaa sivilisaatiolle lipsun ja paeta mökkiinsä. Heidän pukeutumisensa heijastelee heidän luontoa rakastavaa henkeä: rento, käytännöllinen, kestävä ja sopii hyvin vuodenaikojen äärimmäisyyksiin. Sinun ei tarvitse pakata paljon hienoja vaatteita, varsinkin jos olet matkalla kaupungin ulkopuolelle (kuten todennäköisimmin olet). Pakkaa löysät kerrokset, lämpöpatterit ja tukevat kävelykengät.

Sano hei suomalaiseen tyyliin

Anna saunalle pyörre – ja ota se vakavasti

Riisuminen alasti, paistaminen 80 asteeseen lämmitetyssä saunassa, lyöminen kiertoa lisäävällä koivuvispilällä (vasta tai vihta), sitten sukeltaminen avatoon (jääreikään): tämä on suomalaisen idea hauskaa. Kuulostaako masokistiselta? Tässä maassa on 1001 tapaa kovettaa sinua, ja saunarituaali (lausutaan “sah-OO-nah” eikä “SAW-nuh”) on vain yksi niistä.

Sauna ei ole luksusta Suomessa: se on elämäntapa. Avioliitto, avioero, syntymä, kuolema, uusi työpaikka: nimeät elämäntapahtuman ja voit lyödä vetoa saunasta. Suomessa, vain 5,5 miljoonan asukkaan maassa, on noin kolme miljoonaa saunaa. Siellä suomalaiset seurustelevat, tekevät bisnestä, laittavat maailmaa oikeuksiinsa, lepäävät, meditoivat ja puhdistuvat. Saunataidon oppiminen tarjoaa ikkunan maan sieluun.

Julkiset saunat erotetaan lähes aina sukupuolen mukaan. Suomalaisen lailla saunomiseen käy ensin suihkussa, alasti, ole hiljaa, ota pyyhe istuaksesi ja kaada vettä kiukaalle tuoksuvaksi löylyksi (höyryksi) varoen roiskumasta liian vapaasti. Sinun pitäisi hikoilla noin 15 minuutissa – mutta muista, että kyseessä ei ole kilpailu. Pidä usein taukoja ja juo vettä nesteytyksen saamiseksi.

Ole omituinen

Tämä eristäytynyt äärimmäisyyksien maa on synnyttänyt kiivaasti itsenäisten ja omituisten ihmisten kansan. Kahviin upotettua kitkuvaa juustoa (leipäjuustoa), suolaista lakritsia (salmiakkia), jääuintia, lentäviä poroja, Muumit: Suomalaiset rakastavat asioita, joita muu maailma pitää…oudona. Jos valitset jonkin näistä omituisista instituutioista kehuja, saatat saada täältä ystäviä elämääsi. Tämä intohimo outoja ja ihmeellisiä kohtaan ulottuu hullunlaiseen tapahtumasarjaan, jossa on maailmanmestaruuskilpailut kaikesta vaimon kantamisesta ilmakitaran soittoon ja suojalkapalloon.

Terveys ja turvallisuus Suomessa

Vihreä, puhdas ja tunnollinen Suomi on uskomattoman turvallinen. Muutama seikka kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jotta pysyt terveenä ja onnellisena.

Tuo bug spray

Vaikka se ei ole varsinainen terveysriski, maan pohjoiseen kesällä laskeutuvat verenhimoiset hyönteisparvet voivat olla todellinen räkäkarhu. Hyttyset, hiekkakärpäset, kääpiöt ja hevoskärpäset ovat julmimmillaan heinäkuussa, mutta koko kesän on oltava aseistettu voimakkailla karkotteilla, etenkin järvien ympäristössä ja soisilla, tiheämetsäisillä alueilla. Erämaassa on runsaasti etämajoja, joihin voi törmätä maton ja makuupussin kanssa, mutta oman teltan mukaan saa yleensä enemmän suojaa hyttysmyrskyiltä.

Karkotteen lisäksi kannattaa ottaa mukaan hyttyslaki tai -hattu ja matkaverkko sänkysi peittämiseksi tai teltan läppä pitääksesi ärsyttävät puremat loitolla.

Jos kohtaat terveysongelmia, olet hyvissä käsissä
Ehkä se ilma, kristallinkirkas vesi hanan käänteessä, laajat avopaikat, pitkät metsävaellukset tai immuunijärjestelmää vahvistavat saunat ja jääuinnit: Suomi säteilee hyvää terveyttä niin kuin harva muu paikka maan päällä. Ja maassa on yksi maailman parhaista terveydenhuoltopalveluista – joten jos sairastut, olet parhaissa käsissä. Kuten kaikissa Pohjoismaissa, hoidon taso on poikkeuksellisen korkea ja lääkärit ja hoitohenkilökunta puhuvat yleensä erinomaista englantia.

Tietyistä matkarokotuksista on syytä huoleen, mutta kannattaa kuitenkin varmistaa kunnollinen matkavakuutus, varsinkin jos suunnittelet talviurheilua Lapissa tai poikkeat vauhdikkaalta polulta. kansallispuiston erämaat.

Jos olet EU:n, Euroopan talousalueen (ETA) tai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen, sinulla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (EHIC) tai Yhdistyneen kuningaskunnan maailmanlaajuisella sairausvakuutuskortilla (GHIC), vaikka sinulla on edelleen joutuu maksamaan päivä- tai tapaamismaksun kuten suomalaisen tekisi. Muussa tapauksessa tarkista, onko maassasi vastavuoroinen järjestely ilmaisesta sairaanhoidosta Suomessa.

Pidä silmällä luonnossa

Kaupunkien ulkopuolella Suomi on villi, villi paikka. Kuten kaikissa äärimmäisissä ilmastoissa, arktisella pohjoisella alueella on ilmeiset altistumisen, hypotermian ja paleltumien riskit, ja joet voivat olla alttiita tulville lumen sulaessa. On sanomattakin selvää, että sinun tulee lähteä ulos hyvin valmistautuneena oikeilla lämpövarusteilla, jos vierailet Lapissa talvella, jolloin lämpötilat voivat laskea katkeraan kylmään -22 °F (-30 °C). Ota aina hyvä kartta ja kompassi ja ilmoita jollekin olinpaikastasi, jos olet lähdössä johonkin pohjoisen suuresta kansallispuistosta.

Petoeläimet, kuten ruskeat karhut ja sudet, vaeltavat Venäjän rajalla maan itäosassa, vaikka ne yleensä pitävätkin omista asioistaan eivätkä muodosta todellista uhkaa.